Akrilik

Akrilik je slikarska tehnika u kojoj je vezivo disperzija akrilne smole, koja se naziva akrilna emulzija.
Oto Rohm je 1915. godine patentirao poliakrilik kao vezivno sredstvo slikarskih boja. Slikari murala (lat. murus= zid), meksički umetnici Rivera (Diego Rivera), Orosko (José Clemente Orozco) i Sikeiros (David Alfaro Siqueiros) već od 1920. godine eksperimentišu sa novim slikarskim vezivom. 1950. godine akrilik je već na tržištu u Americi. Između ostalih koristi ga i Polok (Jackson Pollock) i ostali američki slikari u štafelajnom slikarstvu. Ubrzo se njegova primena širi i u Evropi, prvo kao vezivo za impregnacije i izolacije, zatim za izradu kolaža a kasnije i kao samostalna slikarska tehnika.
Akrilik je univerzalna tehnika slikanja koja svojim tehnološkim svojstvima otvara tradicionalnim tehnikama slikanja nove mogućnosti. Ipak akrilik nije univerzalno vezivo. Korišćeno u različitim tradicionalnim tehnikama (akvarelu sa akrilikom, temperi sa akrilikom, akriliku sjajnom kao ulje ili lak…) ne daje iste rezultate kao tradicionalna veziva. Akrilik nije zamena za klasične medijume, već moderni slikarski medijum sa sebi svojstvenim karakteristikama.
Tapies (Antoni Tàpies) je jedan od prvih majstora slike koji je inventivno i kreativno savladao akrilni medijum i iskoristio mnoge nove mogućnosti, nove izražajne efekte koje ova tehnika pruža.

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s