Tehnike akrilika

Akrilne boje imaju velike mogućnosti upotrebe, posebno su pogodne za dobijanje tekstura. Akrilne boje koje sadrže lazurnije pigmente razređene vodom ili akrilik medijumom koriste se za akvarel slikanje. Pokrivne akrilne boje, dodavanjem bele boje koriste se za gvaš. Slikanjem u slojevima, korišćenjem imprimatura, podslikavanja i lazura mogu se postici efekti, kao u klasičnoj temperi. Akrilnim lakom postižu se sjajne lazure karakteristične za ulje. Upotrebom medijuma za usporavanje sušenja može se slikati mokro u mokro. Akrilik medijum za postizanje sjaja, gel medijum i pastom za modelovanje mogu se dobiti zanimljivi efekti.


Kao fiksativ može se koristiti mat medijum razređen vodom u meri 1:3. Akrilno vezivo se koristi za fiksiranje različitih materijala na podlogu u tehnici kolaža. Grublja i finija platna, konopci, vlakna, drvo moraju se nakvasiti u akrilnoj emulziji, polože se na sveže prepariranu podlogu i slika se različitim medijumima i akrilnom bojom.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


Radovi učenika Umetničke škole Niš.

Kod mešanih tehnika (mixed media) treba se pridržavati pravila da se samo na suvi sloj boje pripremljene jednom vrstom veziva nanosi boja pripremljena drugim vezivom. Logičnije je za podslikavanje koristiti akrilne boje koje se brzo suše, a nastaviti drugim tehnikama (ulje na akrilik, akvarel na akrilik). Može se kombinovati akrilik i pastel. Crtež se nanosi pastelom, fiksira mat akrilik medijumom, nastavlja crtati u mokro, a kasnije na suvo.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


Radovi učenika Umetničke škole Niš.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s