Olovka

Olovka, u užem smislu je isključivo crtaći materijal, linijskog karaktera, tamnijeg ili svetlijeg traga, kao i ugljen, monohromni medijum.
Za sitno detaljisanje slikari su dugo koristili razne metalne žice. Kako samo ime kaže, prvobitna olovka je antička pisaljka od olova koja ostavlja sivkasti trag. Slično tome nastaje i metalna pisaljka srebrenka (uglavnom bakar sa posrebrenim vrhom) dosta korišćena u renesansi (Leonardo, Holbajn, Direr, Pizanelo).

Ove pisaljke bile su preteča olovke od grafita i gline kakvu danas koristimo mada za savremeni crtež umetnici i dalje koriste metalnu žicu ali na jedan sasvim drugačiji način.


Grafitna olovka je patentirana tek u 18. tj početkom 19. veka iako je grafit otkriven 200 godina ranije. Grafit je jako mekan pa u početku se nije koristio za pisanje već kao premaz za naličje papira – za prenošenje crteža. Kasnije je razvijen proces mešanja sa glinom i pečenja mina na 1200 stepeni C i impregniranja voskom radi boljeg vezivanja. Kedrovo drvo se koristilo kao najbolji omotač grafitnih štapića. Jedan od navećih proizvođača olovaka svakako je Faber Castell, Staedller.
Dakle, savremena olovka je materijal za crtanje napravljen od drveta u kome je umetnuta mina (uložak) od grafita koji se meša sa glinom. Grafitna mina sadrži još i razna veziva kao sredstva za impregnaciju i manji dodatak vode.

Mekoća i ton olovke zavise od odnosa gline i grafita. Što je više gline olovka je tvrđa i ton svetliji, pa tako nastaju i oznake F (firm) ili H (hard) tj. tvrda i oštra olovka, B (black) tj. crna, tamna, zasićena i HB za polutvrdu. Brojevima je označena veća mekoća ili tvrdoća. Mekše olovke lako se razmazuju i lako pucaju pri oštrenju ali daju sočan trag i dobre su za snažne kontrastne i više slikarske crteže. Tvrde olovke dobre su za fino, precizno crtanje i omogućuju čišći rad jer se teže razmažu. Zbog toga su dobre i za skiciranje kompozicije u akvarelu ali i u drugim tehnikama jer ne zamaste papir što omogućava dobro prijanjanje boje. Za crtež vrlo mekom olovkom (iznad 4B) se preporučuje fiksiranje jer se lako prlja.

Nebrojene su mogućnosti upotrebe olovke kao crtaćeg – slikarskog materijala kao i kombinacije sa svim tehnikama – od pripremnog crteža do crtanja na osušenu ili u još mokru boju, crtanjem, šrafiranjem, razmazivanjem…
Iako danas postoji ogroman izbor raznih tipova olovaka u svim bojama, radi se uglavnom o raznim vrstama kreda i pastela u obliku olovke, ili o akvarel bojama u ovakvom pakovanju. Proces proizvodnje drvenih olovaka u boji bitno se razlikuje od procesa proizvodnje grafitnih olovaka: mine olovaka u boji se ne peku pa su zbog toga manje postojane i trajne.

Najčešće se za crtež olovkom koriste različite vrste papira, od strukturiranih da glatkih, zavisno od karaktera olovke i načina rada. Olovka je efektna i na toniranom papiru a često se naknadno tonira akvarel bojom. Kao pomoćni materijal možemo je koristiti na svim vrstama klasičnih i modernih podloga i preparatura.
Savremena olovka lakše se briše sa podloge od klasične srebrenke. Pored korišćenja svežeg hleba, odnosno gnjecave gume kojom je moguće izvlačiti naknadne beline kao i kod ugljena i krede, za crtež olovkom uspešno se koristi i obična gumica (India rubber).
Zbog hemijske inertnosti grafita crtež olovkom vrlo je otporan na uticaj vlage i svetla pa spada u vrlo stabilne tehnike. Dodatnim fiksiranjem eliminiše se mehanički nedostatak brisanja crteža. Pogodni su svi fabrički fiksativi. Preporučuje se specifično fiksiranje koje je ujedno i toniranje: crtež olovkom se premazuje obranim mlekom, čajem ili kafom.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Radovi učenika Umetničke škole Niš.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s